Kultúra és művészet

A Wehrhahn-vonal: összművészeti csúcsteljesítmény a metróban

eine kleine vielen linien keine richtung es ist bewegung im hier und dort im hier und jetzt

Düsseldorf 2000-ben hozott döntést arról, hogy meglévő metróhálózatát egy új, 3,4 km hosszú, 6 állomást magába foglaló vonallal egészíti ki. A Wehrhahn-vonal tervezése 2001-ben vette kezdetét és 15 évvel később, 2016-ban vehette birtokba az utazóközönség. Szokványos metróépítés, gondolhatnánk, amíg nem tűnnek fel – legalább fotón – az állomások.

A Wehrhahn-vonal állomásai ugyanis sokféle jelzővel illethetők, de a „szokványos” biztosan nem tartozik ezek közé. Az új megállók mindegyike egyedi, első ránézésre nem is egyszerűen megfejthető üzenetet rejt, terei sokszor szinte nem is evilágiak.

Benrather Strasse állomás

Az egyik állomáson vonalak kesze-kusza rajzolata fogad…fricskát adva a gyors és logikus mozgásokra épülő, ebből adódóan a végtelenségig letisztított, sivár állomási környezeteknek. A másikon egy űrhajó ablakából szemlélve látjuk a galaxis csillagait…a föld alatt. A harmadikon narancsszínű drótok furcsa girbegurbái fogadnak, s csak egy bizonyos szögből nézve derül ki: ez bizony egy szöveg. De ahhoz, hogy megfejtsem, mozognom kell, mert máris eltekeredik, máshonnan látszik újra. Mit szöveg! Vers! Sőt, így térben, anyagba öntve valóságos textúra!

Kirchplatz állomás

A következő megállóban hanginstalláció fogad, mindjárt három is. Az utána következőben valós forgalmi adatokból transzponált, örökké változó geometriai minták. Az ez után következőben: élénkzöld üveglapokban csorgó agate mintázat.  

Graf Adolf Platz állomás

S a peronok? Első ránézésre rombuszmintás beton-csempék. De mindjárt meg is bomlik ez a rend, csavarodik-kanyarodik, az ívelt falra is tökéletesen felfeszül. Már-már kígyóbőr. Ez egységes minden megállóban. Az összes állomáson fegyelmezett utastájékoztatás, sehol semmilyen reklám. A földalatti élmény nyilvánvalóan földönkívüli.

A „kígyóbőr”

A Wehrhahn-vonal igazi összművészeti alkotás. Az építészek, közlekedésmérnökök, statikusok, világítástervezők, művészek és a számtalan anyagot és gyártási technológiát kikísérletező helyi kisvállalkozók, kivitelezők közös csúcsteljesítménye.

Az állomásokat legalább 6 évig tervezték. Már a legelső nemzetközi tervpályázatban előírás volt, hogy az építészek kötelesek művészt bevonni a tervpályázati pályamű benyújtása során, a művészeti koncepció is az értékelés része volt. Mindehhez a város művészeti intézményei maguk válogatták össze a bevonni javasolt alkotók listáját.  A nyertes Netzwerkarchitekten építész csapat és Heike Klussmann művész alkotta konzorcium azzal nyerte el a zsűri bizalmát, hogy egységes vonali karaktert álmodott meg az állomások peronjaihoz (a kígyóbőrt), miközben az állomások utasforgalmi tereit a felette élő, nyüzsgő diverz városhoz kapcsolta. A tervezési munka megkezdésekor további 5 művész került bevonásra.

Az építészek nem azt tervezték, amit a művészek megadtak, a művészek nem ahhoz igazodtak, amit az építészek megterveztek. Az összes állomást közösen tervezték.

Nem egy kihívásnak kellett megfelelni. A használható anyagok köre nagyon limitált a tűz-, és balesetbiztonági szempontok miatt: fém, beton, üveg. Meg kellett harcolni a természetes fényért, és tágasabb állomási terekért is. De minden akadály új megoldásokat, innovációt szült, legyen szó új gyártástechnológiáról, új anyagokról (speciális fényvisszaverő betont kísérleteztek ki), vagy épp szokatlan szereplők, színházi szakemberek, programozók bevonásáról.

Nem voltak restek egyedileg legyártani 6700 db betonlemezt, egy elhagyott metróalagútban 1:1 arányban modellezni a tervezett állomási felületeket, új tartószerkezeti konstrukciókat kikísérletezni, hogy a kígyóbőr az íves felületen se hasadjon fel. Ebben partner volt a város, partner volt a kivitelező.

A kialakuló állomási terek nem pusztán befogadói a művészeti alkotásoknak, hanem maguk a műalkotások. A művészet célja ezekben az állomásokban nem a térből való kiszakítás, hanem a nagyon is valós jelenlét a térben, az érzékelés, észlelés, az utazás élményének megélése.

A Wehrhahn Linie valóban egyedülálló alkotás, a szó igei és főnévi értelmében egyaránt.

A Gesamtkunstwerk nagyszerű 21. századi példája.  

Fotók forrása: http://www.wehrhahnlinie-duesseldorf.de/

Szöveg az alábbi mű alapján készült: Wehrhahn Linie – Kontinuum und Schnitt (Kerber)

Vers: Enne Haenle verse a Kirchplatz állomáson

Tags: , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.
You need to agree with the terms to proceed

Messiah from Scratch
Álmok Álmodói 20: Mire jó a tudomány?