Városfejlesztés

Urbanisztika karantén idején

Hétfőtől az iskolák távoktatásra állnak át, és gyanítom, ennek drasztikus hatása lesz arra, hány szülő fog még bemenni a munkahelyére dolgozni egyáltalán. Következik a „néhány hét otthonlét” időszaka, aminek feltehetően legalább annyi pozitív hatása lesz, hogy végre elfogynak az otthon felhalmozott szappankészletek, a nagytakarítási és rendrakási lázban minden zokni végre megtalálja a párját (legalább ők, nem?), és talán egy-két olyan könyvet, amit „ezer éve el akarok olvasni” is sikerül végre kézbe venni.

Mindemellett azonban az urbanistának a bezártság tragédia, a mi munkaeszközünk a város, ráadásul szakmánk bizonyos területeit igencsak nehéz emberek nélkül művelni. Nos, azt még nem tudom, hogy lehet majd ezt az időszakot munkával kibekkelni (itt fog kezdődni a kreatív városfejlesztés új korszaka), de arra már van ötletem, hogy legalább ne teljesen haszontalanul, szakmai fejlődés nélkül teljen az idő.

Massive Open Online Course-nak, MOOC-nak hívják azokat a képzéseket, amelyek ingyenesen elvégezhetők az online térben. Vannak persze fizetős tanfolyamok is, amelyek abszolválásához szintén nem kell kitennünk a lábunkat otthonról. Jellemzően angolul futnak, de vannak más idegen nyelven elérhető képzések is. A témák tárháza végtelen, az építészet és a várostervezés sem kivétel. A kurzusoknál változó, hogy milyen tartalmak kerülnek fel, de a legtöbb esetben videók, és kapcsolódó rövidebb szövegek alkotják a tananyagot. Aszerint is változó a kínálat, hogy „self-paced” kurzusról van-e szó, ahol saját ütemedben tanulsz, bármikor elkezdheted, vagy egy előre meghirdetett tanfolyamról, ahol van olyan globális online közösség, amelyik veled egyidejűleg halad. Sokszor velük egyébként csoportos feladatokat is meg kell oldani, külöböző online felületeket használva.

Íme a legnagyobb szolgáltatók listája:

edX: a Harvard, az MIT és a Delfti Egyetem képzései is ezen a platformon kerülnek meghirdetésre. Jelenleg tanulhatunk a körforgásos gazdaságról, a big data alkalmazásokról az urbanisztikában, fenntartható építészetről, a modern japán építészetről, okosvárosokról, kulturális örökségvédelemről, reszponzív városokról.

Coursera: városi infrastruktúra menedzsment és városi agrikultúra, társadalomtudományos kutatási módszerek az urbanisztikában és zöldgazdaság. Emellett számtalan, inkább építészeknek való kurzus. A magam részéről azért inkább a Yale tanfolyamait választanám, a római építészetről és várostervezésről szóló tanfolyam épp ma indul.

Future Learn: a város és a kulturális örökség, az emberi lakóhely, a kulturális diverzitás és a város kapcsolata…néhány téma a Future Learn kínálatából. Ezt a platformot egyébként szoktam használni, nagyon felhasználóbarát a felülete, és mindig videós anyagokat tesznek fel, értelmezhető mennyiségű szöveggel.

Planetizen: a városfejlesztési online kurzusok Mekkája, igaz, fizetős és amerikai, ezt a két szempontot érdemes figyelembe venni. De ez az oldal egy urbanistának olyan, mintha gyerekként korlátlan jegyet kapott volna Disneylandbe.

Udemy: az egyik kedvenc platformom. A Udemy nem elméleti, hanem kifejezetten gyakorlati ismeretek elsajátítására szolgál, leginkább szoftverekhez kapcsolódóan. Megtanulhatsz bánni a Photoshoppal, GIS-szoftverekkel, tanulhatsz digitális marketinget, grafikai alapokat, webfejlesztést, de vannak itt érdekes rajztanfolyamok is. Fizetős kurzusok, de jellemzően baráti áron, néhány ezer forintért, és mindegyik saját ütemezésű. Ez a honlap se jött volna létre egy kb. 3.500 Ft-ba kerülő kurzus nélkül, és jelenleg is kb. 10 tanfolyam várja, hogy mikor kezdem el végre őket. Nem szakmai ismeretek elsajátítására való, hanem a munkádat támogató eszköztárat tudod bővíteni általa. Szintén nagyon használható a felület, és az ízelítők alapján azt is mindenki el tudja dönteni, érti-e az oktató akcentusát. 🙂

Masterclass: nagy nevek, zengzetes címek. Meg is kérik az árát, pont ez az oka, hogy én még nem próbáltam ki, nem tudok róla nyilatkozni. Ár-érték arányban feltehetően nem annyira erős, mint amennyire menő.
Na jó. Azért a Frank Gehry által tartott építészeti kurzust megnézném. És persze az Anna Wintour-féle menedzsment előadásokat, vagy Marc Jacobs-féle fashion designt. Jaj, ez nem urbanisztika, bocsánat.

Ha valaki célzottabban keres, ezen az oldalon elvileg van egy lista, ahol az összes platform induló, elvégezhető kurzusa megjelenik.

Egyedül tanulni mellesleg unalmas és egy online tanfolyam esetén sokkal nehezebb bennmaradni a kurzusban, mint egy offline képzésnél. Tehát a legjobb módszer, ha több hasonló érdeklődésű kolléga közösen vesz fel egy-egy tanfolyamot, és máris megvan a szakmailag és közösségi szempontból is építő szórakozás, ami mellesleg hiperbiztonságos is.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.
You need to agree with the terms to proceed

Méhekről, sünökről és egyéb apróságokról
Újratervezés