Örökségvédelem

Könnyűszerkezetes Róma

Épp külföldön tartózkodtam, amikor kiderült: a Ripa Pannonica ebben az évben biztosan nem válik világörökségi helyszínné. Az ok ismert: a Hajógyári-szigeten található, jelenleg nem feltárt, egyáltalán nem látható, de régészetileg annál értékesebb helytartói palota kivétele a jelölt helyszínek közül – mindezt egy hirtelen májusi kormánydöntéssel. A hivatalos indoklás szerint azért döntött így a Kormány, mert akkor nem lehetne Hadrianus császár egykori palotáját visszaépíteni.

Nos, visszaépítés és nem visszaépítés kapcsán lehetne komoly vitákat folytatni, nekem magamnak is megvan erről az árnyalt véleményem, de ez meghaladja egy szimpla blogbejegyzés kereteit. Mutatok ezért inkább most valamit, ami nem visszaépítés, mégis egészen kreatív módja a múlt megidézésének.

A németországi Xanten területén található település – Aquincumhoz és sok más társához hasonlóan – katonai erődként kezdte pályafutását, majd a katonaváros mellett kialakuló polgárváros 110 körül kapott colonia rangot Traianus császártól, innentől Colonia Ulpia Traiana-ként működött, s ebbéli minőségében Germania Inferior tartomány második legnagyobb városává vált a 2-3. században, rögtön Colonia Agrippiensis után (a mai Köln). Mindezt mutatják részben feltárt középületei, templomai, amfiteátruma is, és igen: Xanten romterületén ma számos bemutatási céllal újjáépített épülettel találkozunk. Részben visszaépült az amfiteátrum, de megtekinthető egy polgárvárosi utca és egy kisebb fürdő is, hasonlóan Carnuntumhoz.

A nagy közfürdő romjai viszont nem akármilyen „burkot” kaptak: gyakorlatilag az egykori fürdő tárul a szemünk elé, csakhogy nem visszaépítésként, hanem védőépületként. Az épület másik részében pedig egy abszolút modern, zseniálisan felépített, jól kitalált múzeum. A Xanten-i régészeti park így valóban komplex látogatói élményt nyújt: a hatalmas terület bejárása önmagában 2-3 óra, ehhez még a múzeum további 1-1,5 órát tesz rá. Figyelembe véve, hogy Xantenben külön római étterem is működik, a látogató tartózkodási ideje legalább 4, de inkább 6 óra a parkban úgy, hogy közben egyáltalán nem unatkozik. Katt a bejegyzés alján galériára a bizonyítékért.

Egy, csak egy jelenetet tudtam volna feledni: azt az Algida jégkrémes zászlót a visszaépített utcában, ami úgy lökött ki az egyébként szépen felépített időutazásból, hogy máig jet lag-em van tőle.

De hát hogy is mondta Lucifer a római színben?
„E látvány kissé borzongatja hátam,
De nem emberrel kell-e küzdenem? 
Mit én nem bírok, ő teszi helyettem.”

xanten_regeszetipark
Tags: , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.
You need to agree with the terms to proceed

Barokk reneszánsz: DRN Prága