Kultúra és művészet

Minden csak lopott?

A legjobb kiállításokat mindig véletlenül találom meg, és a tanulmányutam kapcsán sem volt ez másképp: a Zeche Zollern időszaki kiállítása vett le a lábamról. Nagyon régen láttam ennyire izgalmas, jól felépített, jól kitalált tárlatot, aminek a középpontjában ráadásul nem is egyszerű téma áll: a TUDÁS.

A kiállítás maga a tudás keletkezését, átadását, továbbadását, rögzítését, ellopását, ingyenes megosztását járja körül, nagyjából olyan kérdések mentén, mint hogy:
– mi számított a különböző korokban tudásnak?
– ezt hogyan rögzítették?
– mi volt a titkos tudás?
– hogyan lehet védeni a tudást, a szellemi termékeket?
– hogyan lopják ezt mégis el?
– bűn-e, ha valaki megosztja az információt?
– hogyan tudjuk kiszűrni a valóságot és a hamis híreket?

Így aztán a kiállítás foglalkozott a kerék feltalálásával, a kémkedéssel és az ipari kémkedéssel, a wikileaks-szel és a wikipediaval, a fake news-okkal és a műkörmökkel, a szabadalmakkal és az Adibas, Abebas, Adios és hasonló márjákú cipőkkel is. Szagolhattál valódi és hamis parfümöt, hallgathattál zenei feldolgozásokat és az eredetijüket.

Ki volt állítva AZ Enigma maga, láttál fotót Mata Hariról, szembeállították James Bondot egy valódi Stazi ügynökkel, gondolkodhattál azon, mit is gondolj Edward Snowdenről, vagy érvelhettél pro-contra annak kapcsán, szabad-e állatokon kísérletezni az új tudás érdekében. Szóba került Werner von Braun „átigazolása” az amerikaiakhoz, napjaink adatvédelmi problémái, sőt, megtudhattad, hogy a meisseni porcelán készítésének titkáért felelős szakembert bizony jó pénzért megvették a bécsiek.

1 órás, pörgős, egy téma köré felfűzött, de ezt számtalan oldalról megközelítő, elképesztően jó kiállítás.

Alles nur geklaut? – ha véletlenül Dortmund közelében jártok. Ha nem, katt a képre a többi fényképért, mert a kiállítás látványvilágát, és persze az Enigmát – legalábbis fotó formájában – én bizony „elloptam” nektek. 🙂

allesnurgeklaut

Kapcsolódó bejegyzések

1 hozzászólás. Leave new

  • […] És egyáltalán: a deepfake és a tudatos dezinformáció világában hogy döntjük el, mi a valódi tudás? Milyen újragondolt szerepe lehet az információs műveltség terjesztésében olyan közintézményeknek, mint amilyenek a közkönyvtárak, vagy a közgyűjtemények? Mi a valódi, és mi a kamu? […]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.
You need to agree with the terms to proceed

Munch – Múzeum – Oslo
Messiah from Scratch